Grejpfrut - Fundacja Zdrowie PlusGrejpfrut, praktycznie dostępny przez cały rok, należy w Polsce do bardzo popularnych owoców cytrusowych. Występuje w kilku odmianach różniących się barwą, smakiem i wartościami odżywczymi. Najpopularniejszym rodzajem są grejpfruty czerwone, uważane za najzdrowsze, mniejszym zainteresowaniem cieszą się, łagodniejsze w smaku, żółte i białe, ale także posiadające wiele właściwości korzystnych dla zdrowia.

Grejpfrut uważany jest za jeden z najzdrowszych owoców świata, dostarcza cennych substancji, oprócz błonnika i antyoksydantów jest źródłem minerałów: wapnia, żelaza, fosforu, cynku, magnezu, manganu, fluoru, potasu oraz witamin: C, A, E oraz tych z grupy B. Warto pamiętać, że białe błonki grejpfruta są szczególnie bogate w cenne dla zdrowia składniki.

Grejpfrut wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, może mieć korzystny wpływ na układ odpornościowy, pomaga w zwalczaniu chorobotwórczych drobnoustrojów. Ma właściwości odkwaszające, dzięki czemu pomaga w łagodzeniu niedogodności związanych z nadkwasotą lub refluksem żołądkowym. Pomaga oczyścić organizm z toksyn, a działając moczopędnie ułatwia ich usunięcie. Wspomaga trawienie, reguluje pracę jelit, daje poczucie sytości, przyspiesza proces przemiany materii, dodatkowo ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Stabilizuje poziom glukozy we krwi oraz zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, więc może być polecany cukrzykom, a także osobom chorującym na insulinooporność.

Zawarte w grejpfrutach antyoksydanty wspomagają ochronę organizmu przed negatywnym wpływem wolnych rodników i zmniejszają ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, a także opóźnia procesy starzenia. Grejpfruty są doskonała propozycją dla kobiet w ciąży, są źródłem kwasu foliowego, który wpływa na właściwy rozwój płodu.
Regularne spożywanie grejpfruta może być korzystne dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, reguluje ciśnienie tętnicze oraz przeciwdziała miażdżycy, zmniejszając ryzyko zawału serca lub udaru.

Uwaga! Ważne, by wspomnieć że dla bezpieczeństwa warto pamiętać, że spożywania grejpfrutów i ich soku w połączeniu z przyjmowaniem niektórych leków może wchodzić w niepożądane interakcje z zawartymi w nich substancjami lub zaburzać ich wchłanianie, dlatego lepiej to skonsultować się z lekarzem.

Total Views: 332Daily Views: 1