Banan - Fundacja Zdrowie PlusBanan

Jest jednym z najstarszych owoców uprawianych przez człowieka. To owoce tropikalne znane od tysiącleci, nie występujące w stanie dzikim, prawdopodobnie uprawiane w Malezji już 7000 lat temu. Współcześnie plantacje tych owoców występują w Ameryce Łacińskiej, Afryce, Azji i Australii.

Banany to bardzo popularne owoce o szerokim zastosowaniu zdrowotnym i leczniczym. Dostarczają cennych witamin – C, E, A i K oraz tych z grupy B. Występuje w nich także bogactwo substancji odżywczych m.in. przeciwutleniaczy, błonnika oraz składników mineralnych – potasu, magnezu, fosforu, wapnia, żelaza, sodu, fluoru, selenu i cynku.

Spożywanie bananów wzmacnia układ krążenia, pozwala zmniejszyć ciśnienie krwi, dbając o kondycję naczyń krwionośnych i minimalizując ryzyko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu. Łagodzi napięcie w żyłach i tętnicach, co wpływa na lepsze dotlenienie organizmu. Istotne jest również w walce z anemią, ponieważ wspomaga produkcję hemoglobiny we krwi i stymuluje jej właściwy rozwój. Zawarte w bananach przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, dzięki czemu wzmacniają układ odpornościowy oraz powodują zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych.

Banan – Zalecenia

Banany pomagają zmniejszyć dolegliwości związane ze wzrokiem, np. z zaćmą, jaskrą czy ślepotą nocną. Zapobiegają wypłukiwaniu cząsteczek wapnia z kości chroniąc je przed osteoporozą. Wykazują też pozytywny wpływ na układ pokarmowy, szczególnie w przypadku choroby wrzodowej, stabilizują kwasowość żołądka, zapobiegają także uczuciu zgagi i redukują refluks żołądkowy. Wspomagają perystaltykę jelit, oczyszczają organizm z toksyn i powodują długotrwałe uczucie sytości. Dodatkowo działają ochronnie na wątrobę. Wpływają pozytywnie na mikroflorę bakteryjną jelit, stanowiąc dla niej idealną pożywkę. Polecane są kobietom w ciąży, gdyż pomagają w walce z porannymi mdłościami, a zawartość kwasu foliowego zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych wad rozwojowych.

Banan – Efekty

Jedzenie bananów wpływa na poprawę nastroju, łagodzi stres, wpływa na spokojny sen i wspomaga zdolność kojarzenia i zapamiętywania. Owoce te zawierają dopaminę oraz stymulują wydzielanie melatoniny oraz serotoniny, czyli hormonów odpowiedzialnych za ww. funkcje organizmu. Ułatwiają także regenerację organizmu po intensywnej aktywności fizycznej niosąc ze sobą duży ładunek energetyczny.

Skórka z banana może być wykorzystana do uśmierzenia bólu i swędzenia po ugryzieniu owadów, zmniejszenia obrzęków, walki z kurzajkami czy wybielania zębów.

Total Views: 372Daily Views: 1