Witamina D3
Jest kluczowa dla naszego organizmu, spełnia wiele ważnych funkcji, które umożliwiają prawidłowe działanie organizmu. Bywa nazywana witaminą słońca, ponieważ jej głównym źródłem jest synteza skórna, która tworzy się pod wpływem działania promieni słonecznych. Niestety niedobory witaminy D3 to bardzo powszechny problem. Ocenia się, że dotyczy on od 50 do nawet 80% populacji naszego kraju. Powodem tego jest fakt, że z uwagi na położenie geograficzne, przez większość roku synteza skórna nie jest efektywna, a nawet w okresie od wiosny do jesieni, kiedy słońce najsilniej operuje, często bywa niedostateczna.
Drugim źródłem witaminy D3 jest dobrze zbilansowana dieta. Największą jej ilość znajdziemy w tłustych rybach morskich takich jak: śledź, łosoś, sardynka, węgorz, halibut czy makrela.
Witamina D3 jest niezbędna do zachowania zdrowych kości i zębów, zapobiega krzywicy, osteoporozie, osteomalacji (rozmiękczeniu kości), a także chorobom przyzębia. Zmniejsza stany zapalne skóry. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego i odpornościowego. Kontroluje wydzielanie niektórych hormonów, w tym produkcję insuliny przez trzustkę, dzięki czemu zapobiega rozwojowi cukrzycy. Ułatwia spalanie tłuszczów i reguluje pracę jelit, pomagając w walce z otyłością.
Niedobór witaminy D3 nie tylko przyspiesza starzenie się organizmu, ale może doprowadzić do rozwoju wielu schorzeń. Powoduje wzrost ryzyka wystąpienia chorób autoimmunologicznych (np. reumatoidalnego zapalenia stawów, stwardnienia rozsianego),
a także nadciśnienia tętniczego, choroby niedokrwiennej serca oraz niektórych nowotworów.
Ponieważ najczęściej słońce i dieta są niewystarczające, aby zapewnić właściwy poziom witaminy D3, warto, pod kontrolą lekarza, uzupełnić jej niedobory poprzez odpowiednią suplementację.