Jarmuż
Jarmuż jest jednym z najbardziej wartościowych i najzdrowszych warzyw liściastych. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, dostarcza organizmowi sporych ilości błonnika, witamin A, B1, B2, C, E i K oraz składników mineralnych: wapnia, potasu, żelaza, magnezu, manganu, cynku, fosforu, a także związków siarki.
Spożywanie jarmużu wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego, wspomaga profilaktykę miażdżycy, sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi oraz wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Wspiera produkcję czerwonych krwinek, co zmniejsza ryzyko wystąpienia anemii. Działa oczyszczająco na organizm, wspomaga wątrobę w usuwaniu toksyn, w tym metali ciężkich. Sprzyja ochronie przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Wykazuje pozytywny wpływ na profilaktykę i leczenie osteoporozy.
Dzięki regulacji krzepnięcia krwi, pomaga w złagodzeniu obfitych menstruacji, zapobiega krwotokom wewnętrznym i zewnętrznym oraz przyspiesza gojenie się ran. Działa ochronnie na układ nerwowy, poprawia pamięć, wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak np. choroba Alzheimera. Pomaga zmniejszać prawdopodobieństwo wystąpienia chorób oczu, pozwala zapobiegać kurzej ślepocie, zwyrodnieniu plamki żółtej oraz zespołowi suchego oka. Silne antyoksydanty wspierają profilaktykę i leczenie chorób nowotworowych, a także spowalniają procesy starzenia organizmu. Ze względu na bardzo małą kaloryczność i niski indeks glikemiczny, ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy i otyłości. Jarmuż odpowiada także za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci.
Na szczęście, choć w ostatnich dziesięcioleciach jarmuż był nieco zapomniany, to obecnie cieszy się coraz większą popularnością i staje się cenionym składnikiem zdrowej diety.