Miechunka jadalna inaczej nazywana wiśnią peruwiańską, rodzynkiem brazylijskim lub złotą jagodą Inków, dzięki właściwościom zdrowotnym już zieki temu zdobyła uznanie w Ameryce Południowej. Obecnie miechunka jest uprawiana niemalże na całym świecie, a jej zalety są coraz szerzej doceniane, nie tylko ze względu na jej walory dekoracyjnych, ale przede wszystkim na jej dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.. Owoce tej rośliny są skarbnicą witamin (A, C, witaminy z grupy B), składników mineralnych (wapnia, potasu, żelaza i fosforu), zawierają również substancje bioaktywne oraz błonnik.
Miechunka jadalna wykazuje właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne i, co szczególnie ważne w okresie jesienno – zimowym, wzmacnia odporność organizmu, zapobiega przeziębieniom, przyspiesza też powrót do zdrowia w razie infekcji. Dzięki obecności przeciwutleniaczy i substancji bioaktywnych zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Wspomaga układ sercowo – naczyniowy, obniża ryzyko wystąpienia miażdżycy i nadciśnienia krwi. Zwiększa odporność organizmu na stres, polepsza nastrój psychiczny i poprawia sprawność intelektualną. Wpływa korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, zapobiega ślepocie zmierzchowej, tzn. słabemu widzeniu o zmierzchu lub w źle oświetlonym pomieszczeniu. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym i moczopędnym wspomaga leczenie dolegliwości układu moczowego, wpływa pozytywnie na oczyszczanie organizmu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej. Może być pomocna przy zaburzeniach układu pokarmowego, działając rozkurczowo na mięśnie gładkie, np. dróg żółciowych. Dobrze działa również na zęby, stawy i kości, a także spowalnia procesy starzenia się organizmu i skóry.
Miechunka jadalna jest niskokaloryczna, więc może być polecana osobom pragnącym zrzucić nadmiar zbędnych kilogramów. Warto sięgnąć po przekąskę ze świeżych lub suszonych owoców.
Ważne! Owoce miechunki należy jeść wyłącznie wtedy, gdy są już w pełni dojrzałe. Niedojrzałe mogą być toksyczne.